Ingen har rätt att dela med sig av bilder och filmer på dig på nätet mot din vilja - vare sig du har tagit bilderna själv eller om du har blivit fotograferad i smyg. Här kan du läsa om varför det är lätt att lockas att lägga ut nakenbilder på sig själv - och hur du anmäler om en bild eller film har spridits utom kontroll.

I korthet

Det kan vara svårt att förutse hur man kan må dåligt av en bild som man tar hemma i sitt rum och skickar till någon man inte känner. Man känner sig trygg och anonym hemma. Det kan också vara svårt att prata om att man lägger ut bilder.

Hot. Lögner. Bekräftelse.
Det är tre viktiga ord som kan förklara varför man sprider sexuella bilder och filmer på internet.
Spännande, roligt och en del i ett förhållande är andra förklaringar.
- Vår studie visar att de barn som råkar illa ut efter att deras privata bilder har spritts på internet kan drabbas väldigt hårt, säger Linda Jonsson, som intervjuat 40 unga mellan 15 och 20 år om att skicka och lägga ut avklädda bilder på nätet för det europeiska projektet Spirto (Self-Produced Images – Risk Taking Online).

Det kan vara svårt att förutse hur man kan må dåligt av en bild som man tar hemma i sitt rum och skickar till någon man inte känner. Man känner sig trygg och anonym hemma. Problemet är att det är svårt för barn och unga att prata om att man lägger ut bilder.
- Barnen upplever att de varken kan prata med vuxna eller med vänner, eftersom attityderna kompisar emellan är ganska hårda och dömande. Då blir man väldigt ensam, säger Linda Jonsson.

Läs mer under fliken "Varför skicka nakenbilder på nätet?"

Följ på instagram