Ibland kan man bli orolig för sin kompis. Du märker att hen mår dåligt, kanske vet du att det handlar om nakenbilder på internet. Hur ska man egentligen agera? Hur ska jag fråga? Här kan du läsa om hur du kan göra för att stötta din kompis.

Jag är orolig för min kompis - vad ska jag göra?

* Berätta för din kompis att du är orolig. * Hjälp till att anmäla. * Ta hjälp av en vuxen.

Åsa Landberg, leg psykolog

Om jag upptäcker att min kompis bilder/filmer har spritts, vad kan jag göra då?
- Prata med din kompis. Många som är med om att bilder sprids skäms, mår, dåligt och lägger skulden på sig själva. Det kan vara väldigt skönt att höra från andra att det inte är den som drabbats som bär skulden. Det är en obehaglig situation och stödet från kompisar behövs.
Om nakna bilder eller sexbilder sprids kan det vara olagligt. Då är det en bra idé att göra en polisanmälan.  Det kan kännas obehagligt att anmäla, men det är ofta ett kortvarigt obehag jämfört med att bilderna sprids.
 
Vad kan jag säga om jag är orolig för bilderna som min kompis tar/lägger ut på internet?
- Berätta att du är orolig. Det är bra om kompisar hjälper varandra med att påminna om att det kan gå snett när bilder läggs ut på internet. Det är lätt hänt att glömma bort att tänka efter innan och att lita för mycket på andra. Både okända och kända kan sprida bilderna vidare.
Nästa gång är det kanske du som behöver hjälp. Det kan gälla både på nätet och i andra situationer.

Följ på instagram